Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Zdrowa dieta w ciąży: Co jeść, aby zadbać o siebie i dziecko?

Zdrowa dieta w ciąży jest ważna zarówno ze względu na zdrowie dziecka, jak i jego mamy. Co więcej, problematyczny jest nie tylko zbyt niski, ale także zbyt wysoki przyrost masy, który podobnie jak stosowanie używek, może prowadzić do niebezpiecznych powikłań oraz schorzeń u rozwijającego się malucha. Jaka jest najlepsza dieta w ciąży?

Zdrowa dieta w ciąży – podstawy żywienia

Zdrowa dieta w ciąży powinna być przede wszystkim odpowiednio zbilansowana i zróżnicowana. Istotne jest także, by zawierała produkty z wszystkich grup żywności. Jednak przy odpowiednim planowaniu posiłków, suplementacji i regularnych badaniach zdrową ciążę można utrzymać również przy diecie wegańskiej czy innych dietach eliminacyjnych. Jeśli natomiast szukasz lekarza, który Ci pomoże pogodzić ciążę i styl życia, jaki prowadzisz, zwróć się do specjalistów z centrum medycznego HealthyMed! Zadbamy o Ciebie i Twojego Maluszka tak, jak na to zasługujecie!

Co jeść w ciąży?

Warzywa i owoce

Surowe warzywa i owoce są ważnym źródłem nie tylko witamin i minerałów, ale również błonnika, który, choć nie wnosi wartości odżywczej, jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego. W swoją dietę warto włączyć zwłaszcza warzywa liściaste i rośliny strączkowe naturalnie bogate w kwas foliowy.

Źródła białka

Głównym źródłem białka w zdrowej diecie w ciąży powinny być mięso, ryby, produkty strączkowe, a także jaja i produkty mleczne. Z mięs najlepiej jest wybierać chude gatunki, takie jak indyk, kurczak, królik czy cielęcina. Natomiast maksymalnie dwa razy w tygodniu warto zastąpić je rybami morskimi w porcjach po około 100 g. Większe spożycie nie jest wskazane ze względu na zawartość w nich metali ciężkich.

W diecie w ciąży powinno znaleźć się także miejsce na jajka, które stanową bogate źródło aminokwasów, witamin rozpuszczalnych w tłuszczach oraz minerałów. Co istotne, nie można jeść ich na surowo.

Tłuszcze

Równie ważnym składnikiem zdrowej diety w ciąży są tłuszcze o wysokiej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych: oleje roślinne, orzechy, nasiona i ryby morskie. Jednocześnie zaleca się, by w tym okresie ograniczyć tłuszcze zwierzęce oraz produkty, które zwierają szkodliwe dla zdrowia tłuszcze trans. Można je znaleźć na przykład w margarynach i miksach tłuszczowych, słonych i słodkich przekąskach, gotowych daniach oraz fast foodach.

Niniejsza strona korzysta z plików cookie Używamy plików cookie, aby poprawić jakość przeglądania, wyświetlać reklamy lub treści dostosowane do indywidualnych potrzeb użytkowników oraz analizować ruch na stronie. Kliknięcie przycisku „Akceptuj wszystkie” oznacza zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookie zgodnie z Polityką prywatności